Барханный кіт, або піщаний кіт, або барханна кішка — хижак сімейства котячих.

Піщаний кіт був названий на честь французького генерала Margueritte, який очолював експедицію в Алжир у 1850-х роках. Подорожував з цією групою натураліст виявив піщаного кота і назвав вид margarita.

Барханна кішка живе у посушливих районах (пустелі, гориста місцевість) у середній частині Східного регіону Євразії, у тому числі в Цукрі і Аравійської пустелі.

Відомі п’ять підвидів піщаного кота, що відрізняються забарвленням:

Піщаний кіт

Барханный кіт відрізняється самими дрібними розмірами серед диких кішок.

Піщаний кіт відрізняється самими дрібними розмірами серед диких кішок: довжина її тіла 65-90 см, причому 40 % займає хвіст, висота в холці — 24-30 см; маса дорослих самців — 2,1-3,4 кг, самки дрібніші.

Оксамитовий кіт

Піщаний кіт один з найбільш важких для вивчення в природі. Подушечки лап покриті щільною циновкою хутра, що дозволяє їм ходити по піску без занурення і робить їх сліди практично невидимими. Вони навчилися присідати вниз і закривати свої очі, коли світло освітлює їх, тому кішку не можна помітити по відбитому від сітківки ока світла. Це, в поєднанні із захисним кольором шуби, робить практично неможливим виявлення тварини в природних умовах. Вони також ховають всі свої екскременти, тому неможливо зробити точний аналіз раціону харчування.

Барханный кіт
Їх кігті – не найгостріші, так як гострити їх у пустелі практично ніде .

Це маленька кішка з короткими ногами. Голова велика, морда широка, з великими жовтуватими очима, з боків голови — великі без чубчиків вуха. Низьке розміщення вух має очевидну вигоду: це захищає вуха від піску який постійно роздувається вітром. Хутро густий, м’який і щільний. Їх стопи опушені, щоб захистити м’які подушечки від гарячого піску. Їхні пазурі — не найбільш гострі, так як гострити їх у пустелі практично ніде.

Піщаний кіт
В неволі, піщані коти живуть до 13 років, в природі менше.

Забарвлення: Хутро пофарбований від піщаного до світло-сірого, включаючи всі відтінки кольору землі. На спині темні смуги, на ногах — чорні, темні червонуваті смуги йдуть від кінчиків очей до вух, сама мордочка і черево білі. Хвіст має чорний кінчик.

Тривалість життя: У неволі, піщані коти живуть до 13 років, в природі менше. Смертність юнацького населення становить близько 41%.

Голос: Піщані кішки відтворюють цілий ряд вокализаций, які багато в чому подібні репертуару домашнього кота, і включають нявкання, гарчання, шипіння, крики, мурлыкания й інші своєрідні звуки.

Піщаний кіт

Протягом шлюбного сезону, оксамитові коти виробляють гучний «гавкаючий» викличної звук у спробі привернути до себе эстральных самок.

Середовище проживання: Піщаний кіт, так як це пропонує ім’я, населяє дуже безводні області особливо, де є піщані дюни, але він також зустрічається в скелястій місцевості, суміжною до пустель. Цей вид кіт добре пристосований до життя в пустелі, де температури можуть досягти крайнощів від 58°C тепла влітку, до -25°C взимку. В Цукрі, денна температура піску може досягти 124°C, яка вище, ніж точка кипіння води.

Природні вороги піщаних кішок – змії, хижі птахи та дикі собаки, але основний ворог – людина з рушницею. Найбільша загроза увазі – деградація місця проживання від вибивання пасовищ.

Що стосується продовольства, то коти не вибагливі і їдять все, що можуть знайти і осилити. Основа раціону – дрібні тушканчики, але значну частину їх дієти складають миші, ящірки, зайці, комахи і птахи. Серед кочівників Сахари, піщані коти мають репутацію великих мисливців на змій, особливо на рогаті піщані гадюки. Коти можуть оглушити змію швидкими ударами по голові, а потім швидко вбивають її укусом в шию.
Піщана кішка живуть в областях далеко від водних джерел і тому більшу частину вологи кішки отримують з їжі і можуть тривалий час обходитися без пиття води.

Піщаний кіт

Гострий слух допомагає цій тварині знаходити здобич як внизу, на землі, так і над нею.

Піщана кішка активна вночі, тоді ж і полює. Вуха і чуйний слух, допомагають їм чути наближення як здобич, так і ворогів. Низьке положення вух не випадково, оскільки гарячий сухе повітря пустелі поглинає звук, таке становище великих вух дозволяє вловити навіть слабкі писки їх видобутку. Видатні в сторони лицьові вуса-вібриси і вуха, складають високорозвинену слухову і сенсорну системи, які допомагають цій тварині знаходити здобич як внизу, на землі, так і над нею. Великі вуха беруть участь у теплообміні тіла, так як кров циркулює близько до поверхні вуха що сприяє розсіюванню надлишку тепла з тіла.

Піщаний кіт
Короткі потужні ноги кішка використовує, щоб рити нори.

Перемежовує спеку й наднизькі температури цій безлюдній навколишнього середовища призвели до розвитку у піщаній кішки товстої шуби, яка діє, щоб зберегти вологість тіла, а також захищає від низьких температур. Подушки на ногах покриті щільною циновкою хутра, який не тільки захищає лапи від гарячого піску, але і допомагає забезпечувати хорошу опорну поверхню, розподіляючи вагу кота по більшій площі опори, що вкрай необхідно при подорожах по хиткій піщаної поверхні.

Короткі потужні ноги кішка використовує, щоб рити нори в різних місцях проживання, де вони можуть уникати сонячного спеки у жаркі денні години і виривати з піску зачаїлося видобуток. Велику здобич піщані коти нерідко закопують у пісок, щоб повернутися до неї для годування пізніше.

Піщані кішки воліють полювати вночі і сутінки, коли температури на піщаній поверхні стають терпимими.

Піщаний кіт

Піщані коти можуть бігти на коротку дистанцію зі швидкість до 40 км на годину.

Перш ніж ввечері залишити нору вони приймають позу пильності в своєму лігві, вичікуючи протягом 15 хвилин, уважно вивчаючи навколишню обстановку, і також, при їх поверненні на світанку, приймають таку ж позу біля входу їх нори. Нори використовуються рівнозначно усіма котами і кішками протягом дня. Так як коти дуже чутливі до вологості не покидають своїх нір під час дощу.

Пісочні коти не часто п’ють, купуючи більшість метаболічної води з видобутку. Надзвичайно ефективна сечова система надає їм можливість сконцентрувати рідкі виділення, що виключають водну втрату від частого сечовипускання, очевидно дозволяючи їм вижити протягом довгих періодів без пиття.

Піщана кішка багато подорожує по своїй ділянці в пошуках здобичі, так як в пустелі дрібні тварини великих скупчень не утворюють. За ніч вони проходять в середньому 5,4 км Піщані коти мають унікальний шлях переміщення. Вони рухаються швидкими перебіжками, з низько опущеним над поверхнею землі тілом, немов стелючись, прерываемыми випадковими стрибками. Незважаючи на їх дивний метод переміщення, піщані коти можуть бігти на коротку дистанцію зі швидкість до 40 км на годину.

Соціальна структура: Соціальна система цього відокремленого кота невідома, але очевидно вони ніколи не утворюють груп. Територія окремого самця становить приблизно близько 16 квадратних кілометрів, але вона може значною мірою перекриватися з територією сусідніх особин.

Розмноження: Кішки розмножуються в будь-який час року. В Цукрі, народження кошенят приурочено до січня – квітня, в Туркменістані спостерігаються протягом квітня, а в Пакистані, з вересня по жовтень. У рік кішка може дати до двох поколінь.

Статеве дозрівання: Половозрелы вже у віці 9-14 місяців.

Піщані коти є відокремленими тваринами з дуже низькою щільністю населення, тому в шлюбний період використовують голосно спаривающийся виклик, багато в чому подібний гавкоту маленької собаки. Гучний гавкіт, комбінується з чудовим слухом, надає можливість цим котам знайти один одного на великій відстані.

Піщаний кіт

В посліді може бути до 8 кошенят, в середньому 3-4.

Вагітність триває 60-69 днів, в середньому 65. У виводку може бути до 8 кошенят, в середньому 3-4.

Народження кошенят відбувається в лігві, розташованому в норі. При народженні кожен кошеня важить до 30-35 м і має світло-блакитні очі. Вони швидко ростуть, набираючи близько 7 г щодня протягом 3 тижнів. У двотижневому віці (від 12 до 16 дня) їхні очі відкриваються, а в 21-денному віці вони починають залишати нору. У пятинедельном віці вони покидають лігво і починають брати тверду їжу і брати участь у полюванні, розриваючи пісок за прикладом матері. До віку 4 місяців вони залишаються з матір’ю, потім полюють самостійно. Хоча піщані коти сексуально не зрілі до 9-14 місяців, вони відносно незалежні вже у 6-8 місяців від роду. Швидка зрілість, можливо, є вигідним штрихом в такому ворожому навколишньому середовищі, якій є пустеля.

Піщаний кіт

У Центральній Азії, поголів’я стійко і йому нічого не загрожує незважаючи на обмежену полювання через хутра.

У більшій частині ареалу, піщані коти не помічені як загроза домашньої птиці. В областях на північ від Озера Чад, кочівники розглядають його як курячого злодія, який з готовністю заходить до їх табору, але не переслідується завдяки традиційному релігійному відношенню до маленьких котів, як партнерам Пророка Mohammed і його дочки.

Згідно з Додатком КОНВЕНЦІЇ Сайтс II, підвид, який мешкає в Пакистані (Felis margarita scheffeli), на межі зникнення через комерційного вилову тварини.

На відміну від інших диких тварин, найкраща середовище проживання піщаних котів не зникає, опустелювання лише розширює їх ареалу проживання.

Залишити коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here